Het is er uit...
Je hebt eindelijk tegen je partner gezegd dat je gevoelens hebt voor mensen van je eigen geslacht.
Je hebt gezegd dat je homoseksuele, biseksuele of lesbische gevoelens hebt.
Misschien had je die gevoelens al jaren, maar je hebt ze steeds weggeduwd of misschien heb je het kortgeleden ontdekt: als donderslag bij heldere hemel werd je verliefd!
Wat gaat er nu in je om? Schuldgevoel, verdriet, toch liefde voor je partner, maar ook voor die ander, opstandigheid om de vraag 'waarom ben ik zo', angst voor de toekomst?


Een klap in je gezicht...
Dat is waarschijnlijk nog een milde omschrijving van wat je voelde toen je partner op een dag tegen je zei dat hij/zij homoseksuele/lesbische gevoelens had. Jaren getrouwd of samengewoond, misschien wel kinderen, je had je toekomst al zo'n beetje uitgestippeld en dan opeens: een dreun, je wereld stort in elkaar.
En wat gaat er nu in jou om? Verdriet, boosheid, teleurstelling, een gevoel van verraden zijn, je vertrouwen in je partner kwijt, toch liefde voor de ander, angst voor de toekomst.

Kunnen we samen wel verder en hoe dan?
Beter is het om de vraag te stellen: willen we samen verder, dat is veel belangrijker! Is er zoveel tussen jullie beiden dat je het beide de moeite waard vindt om je er samen voor in te zetten? Om te bereiken de band die je samen hebt in stand te houden. Een relatie heb je samen en het is heel belangrijk dat je daar ook samen mee aan het werk gaat! Wil je dat? Gemakkelijk is het niet, maar wel de moeite waard. Je zult er wel met elkaar over moeten praten. Misschien heb je er moeite mee om dit pijnlijke onderwerp juist met je partner te bespreken. Je zou er wel eens met een ander over willen praten. De moeilijkheid is alleen met wie? Wie kan jouw probleem aanvoelen?

Bij Orpheus kun je praten...
Orpheus is een vereniging van mensen die te maken hebben (gehad) met dezelfde problemen als waar jullie nu mee zitten. Het zijn geen mensen die je wel eens haarfijn zullen vertellen hoe alles in elkaar zit en die een pasklare handleiding voor je verdere leven kunnen geven.
Het zijn mensen, die net als jullie kortere of langere tijd gereden geconfronteerd werden met homo/lesbische gevoelens in hun relatie.
Mensen met hetzelfde verdriet, liefde en boosheid, dezelfde strijd als waar jullie mee zitten. Je hoeft ze niet eerst uit te leggen wat er precies aan de hand is, dat weten ze wel, dat hebben ze zelf ook ervaren.
Bij Orpheus kun je praten en wordt er naar je geluisterd, zonder vooroordelen. Praten helpt om duidelijkheid te krijgen over wat je wilt. Een klankbord in een veilige omgeving.

Het Orpheus-recept luidt: men neme...
Nee, beslist niet. Ook al heeft iedereen bij Orpheus te maken met dezelfde problematiek, mensen zijn nu eenmaal verschillend, ook hun manier van omgaan met problemen.
Jullie willen bijvoorbeeld samen verder gaan, ondanks de homo/lesbische gevoelens, of misschien zelfs ondanks de vriend of vriendin van je partner. Anderen willen dat misschien weer niet. Voor hen is uit elkaar gaan de oplossing. Daar wordt bij Orpheus heel open over gepraat. Je kunt dus geconfronteerd worden met iets wat jij niet wilt, wat je misschien als een bedreiging ervaart. Schrik daar niet van, want iedereen kiest zijn eigen weg en dat is goed.

De open avonden...
Op de open avonden van Orpheus kan iedereen praten over datgene wat hem/haar zo bezighoudt.
Sommigen worstelen er al jaren met hun Orpheus-problematiek, anderen nog maar kort. Maar iedereen probeert op zijn of haar manier te werken aan de toekomst, samen of alleen. Dus iedereen praat over zijn/haar manier, over wat voor hen een steun is of was. Hoe zij met de situatie omgaan.

Egoïstisch zijn mag, nee moet!
Tijdens zo'n avond komt er heel wat op tafel. En dan mag je, nee moet je zelfs heel egoïstisch denken: wat kan ik daarvan gebruiken voor mijzelf. Niet alles van wat er gezegd wordt is voor jou een oplossing, dus dat laat je liggen. Maar die éne opmerking, die manier van met de situatie omgaan, daar heb je wat aan. Daar kunnen jullie wat mee doen! Nou doe dat, pik mee wat voor jou van belang is en waar jullie samen verder over kunnen praten.

De oplossing?
Soms blijven mensen bij elkaar, omdat ze toch van elkaar houden, omdat ze maatjes willen blijven. Ze kunnen en willen nog veel samen doen. Sommige mensen kiezen ervoor om apart te gaan wonen, die ruimte hebben ze nodig. Maar ze willen nog veel samen doen.
Anderen kiezen er voor om te scheiden, omdat het samen niet gaat. Ze kunnen beter functioneren als ze alleen wonen.
Soms heeft één van de partners een vriend(in), soms beiden, toch blijven ze bij elkaar. Zo kan het ook.

De beste oplossing...
De beste oplossing is zoeken wat bij jou past en wat in jullie situatie mogelijk is. Realiseer je dat er grenzen zijn aan wat je kunt en wilt. Voel waar jouw grens ligt. Respecteer dat de grens van je partner ergens anders kan liggen. Een grens kan pas echt worden verlegd als je daar allebei aan toe bent.
Misschien is een voorlopige oplossing ook een oplossing. Het kost je tijd, energie en soms tranen, maar je komt er door! Het is de moeite waard.

De eerste stap naar Orpheus...
Via deze website, onze folder, een advertentie of via telefonisch contact - hoe dan ook - je gaat voor de eerste keer, alleen of met je partner, naar een open avond van Orpheus.
Het is elke keer maar weer afwachten hoe de groep eruit ziet: een grote groep, of juist deze avond maar weinig mensen, veel echtparen of vanavond meer alleenstaanden, veel homo's en lesbo's en weinig hetero's?
Eén stelregel staat hoog genoteerd bij Orpheus: wil je (nog) niets of niet veel over jezelf vertellen, dan kan dat. Dan luister je alleen maar. En hoe de groep er verder uitziet, veel of weinig mensen, of  ze getrouwd zijn of gescheiden, het is eigenlijk niet zo belangrijk.
Waar het op aan komt is dat jij je op je gemak voelt. Dat je het gevoel hebt dat je de anderen wilt en kunt vertrouwen; dat je kunt praten als je dat wilt. En dat kan bij Orpheus, want al die mensen hebben het zelfde probleem en kunnen jouw probleem daarom aanvoelen en er met je over praten. En dat helpt!

Je komt niet bij Orpheus om te scheiden of bij elkaar te blijven, maar om uit te vinden wat het beste voor jou en jullie kan zijn.