{cbscrollpane align="left" width="784" }

Over Orpheus

 Bij Orpheus kun je praten...

Orpheus is een vereniging van mensen die te maken hebben (gehad) met dezelfde problemen als waar jullie nu mee zitten. Het zijn geen mensen die je wel eens haarfijn zullen vertellen hoe alles in elkaar zit en die een pasklare handleiding voor je verdere leven kunnen geven. Het zijn mensen, die net als jullie kortere of langere tijd geleden geconfronteerd werden met homo/lesbische gevoelens in hun relatie. Mensen met hetzelfde verdriet, liefde en boosheid, dezelfde strijd als waar jullie mee zitten. Je hoeft ze niet eerst uit te leggen wat er precies aan de hand is, dat weten ze wel. Ze hebben dat zelf ook ervaren. Bij Orpheus kun je praten en wordt er naar je geluisterd, zonder vooroordelen. Praten helpt om duidelijkheid te krijgen over wat je wilt. Een klankbord in een veilige omgeving.

 Het Orpheus-recept luidt: men neme...

Nee, beslist niet.
Ook al heeft iedereen bij Orpheus te maken met dezelfde problematiek, mensen zijn nu eenmaal verschillend, dus ook hun manier van omgaan met problemen. Jullie willen bijvoorbeeld samen verder gaan, ondanks de homo/lesbische of bi-gevoelens. Of misschien zelfs ondanks de vriend of vriendin van je partner. Anderen willen dat misschien weer niet. Voor hen is uit elkaar gaan de oplossing. Daar wordt bij Orpheus heel open over gepraat. Je kunt dus geconfronteerd worden met iets dat jij niet wilt, dat je misschien als een bedreiging ervaart. Schrik daar niet van, want iedereen kiest zijn eigen weg en dat is goed.

 De open avonden...

Op de open avonden van Orpheus kan iedereen praten over datgene wat hem/haar zo bezighoudt.
Sommigen worstelen al jaren met hun Orpheus-problematiek, anderen nog maar kort. Maar iedereen probeert op zijn of haar manier te werken aan de toekomst, samen of alleen. Dus iedereen praat over zijn/haar manier, over wat voor hen een steun is of was. Hoe zij met de situatie omgaan.

Egoïstisch denken mag, nee moet!
Tijdens zo'n avond komt er heel wat op tafel. En dan mag je, nee moet je zelfs heel egoïstisch denken: wat kan ik daarvan gebruiken voor mijzelf. Niet alles van wat er gezegd wordt is voor jou een oplossing, dus dat laat je liggen. Maar die éne opmerking, die manier van met de situatie omgaan, daar heb je wat aan. Daar kunnen jullie wat mee doen! Nou doe dat, pik mee wat voor jou van belang is en waar jullie samen verder over kunnen praten.

 De oplossing?

Soms blijven mensen bij elkaar, omdat ze toch van elkaar houden, omdat ze maatjes willen blijven. Ze kunnen en willen nog veel samen doen. Sommige mensen kiezen ervoor om apart te gaan wonen, die ruimte hebben ze nodig. Maar ze willen nog wel veel samen doen. Anderen kiezen er voor om te scheiden, omdat het samen niet gaat. Ze kunnen beter los van elkaar functioneren. Soms heeft één van de partners een vriend(in), soms beiden, toch blijven ze bij elkaar. Zo kan het ook.

 De beste oplossing...

De beste oplossing is zoeken wat bij jou past en wat in jullie situatie mogelijk is. Realiseer je dat er grenzen zijn aan wat je kunt en wilt. Voel waar jouw grens ligt. Respecteer dat de grens van je partner ergens anders kan liggen. Een grens kan ook worden verlegd, maar pas als je daar allebei aan toe bent. Misschien is een voorlopige oplossing ook een oplossing. Het kost je tijd, energie en soms tranen, maar je komt er door! Het is de moeite waard!

De eerste stap naar Orpheus...

Via deze website, onze folder, een advertentie of via telefonisch contact - hoe dan ook - je gaat voor de eerste keer, alleen of met je partner, naar een open avond van Orpheus.

Het is elke keer maar weer afwachten hoe de groep eruit ziet: een grote groep, of juist deze avond maar weinig mensen, veel echtparen of vanavond meer alleengaanden, veel homo's en lesbo's en weinig hetero’s of juist andersom?

Eén stelregel staat hoog genoteerd bij Orpheus: wil je (nog) niets of niet veel over jezelf vertellen, dan kan dat. Dan luister je alleen maar. En hoe de groep er verder uitziet, veel of weinig mensen, of ze getrouwd zijn of gescheiden, het is eigenlijk niet zo belangrijk.

Waar het op aan komt is dat jij je op je gemak voelt. Dat je het gevoel hebt dat je de anderen wilt en kunt vertrouwen, dat je kunt praten als je dat wilt. En dat kan bij Orpheus, want al die mensen hebben hetzelfde probleem en kunnen jouw probleem daarom aanvoelen en er met je over praten. En dat helpt!

Je komt niet bij Orpheus om te scheiden of bij elkaar te blijven, maar om uit te vinden wat het beste voor jou en jullie kan zijn. Om uit te vinden waar jouw/jullie nieuwe balans ligt.

 
{/cbscrollpane}