{cbscrollpane align="left" width="784" }

Literatuur

 

titel: Homoseksualiteit is geen keuze
auteur: Marie-Louise Klomp
Uitg: Boekscout 2019
ISBN: 978-94-6389-282-7

Toen Marie-Louise Klomp vanuit het niets geconfronteerd werd met de homoseksualiteit van haar man stortte haar wereld in. Tijd om te rouwen was er niet. Ze moest door, want haar acht maanden oude dochtertje verdiende hoe dan ook een normale jeugd. Om haar pijn en verdriet draaglijk te maken, begon ze met schrijven. Zo wilde ze dat haar dochter later zou kunnen lezen hoe moeilijk haar beide ouders het hadden gehad. Haar moeder, omdat ze er plotseling helemaal alleen voor stond en haar vader omdat hij afscheid moest nemen van zijn dochtertje en zijn vrouw.

titel: Sla met suiker
auteur: Annemarie Hering
Uitg: Amsterdam Publishers 2016

De Tweede Wereldoorlog is voorbij. Ook in Amsterdam is de wederopbouw in volle gang.
Tegen de achtergrond van grote maatschappelijke ontwikkelingen vertelt de roman Sla met suiker het verhaal van Annemarie en Peter die na een hevige verliefdheid trouwen. Een groot gevoel van geluk kenmerkt de eerste jaren en er worden drie kinderen geboren. Maar na verloop van tijd ontdekt Annemarie dat ze ‘anders’ is. Ondanks hun verbondenheid is zij niet volkomen gelukkig met haar echtgenoot; haar gevoelens brengen haar in verwarring. Uiteindelijk besluit ze op zoek te gaan naar wie ze werkelijk is. Als ze vertrekt, blijft Peter ontredderd achter.

titel: Man met vrouw zoekt man
ondertitel: Homoseksualiteit binnen het heterohuwelijk
auteur: Wilfred Ploeg
Uitg: Fosfor 2016
ISBN: 978-94-6225-186-1

Je bent een man en je hebt een relatie met een vrouw. Tegelijkertijd voel je je sterk aangetrokken tot mannen. Je wist dit al lang, maar je hebt er verder nooit aandacht aan geschonken of willen schenken. Je huwelijk kabbelt rustig voort. Totdat het niet meer gaat. Je homoseksuele gevoelens dringen zich steeds meer aan je op. Je schrikt en je vraagt je af hoe dat nu toch mogelijk is. Hoe moet je nu verder? Scheiden? Of toch bij elkaar blijven?

Titel: Niet waar!
Auteur: Elsbeth de Jager
Uitg.: 248media uitgeverij 2011
ISBN 978-90-7960-317-6

Een verhaal over het meisje Naomi, een heel gewoon meisje. Ze gaat naar school, ze houdt van karate en ze heeft een vader en een moeder. En terwijl ze denkt een topdag tegemoet te gaan met een heerlijke karateles, gebeurt haar iets vreselijks: ze vangt in de kleedkamer op dat haar ouders gaan scheiden, haar vader zou op mannen vallen.

Titel: Mevrouw Couperus
Auteur: Sophie Zijlstra
Uitg.:Pandora Pockets 2008
ISBN 978-90-2542-917-1

De schrijver Louis Couperus is getrouwd met zijn nicht Elisabeth, die een beetje wegteert in dit huwelijk. Op een dag wordt ze als gevolg van de klemmende zenuwen verlamd, en kan ze niet meer lopen. Ze bezoekt een arts die, geïnspireerd op Freud, haar aan een analyse onderwerpt. Daar komt het hoge woord eruit. Haar man is homoseksueel en ze heeft gezien (of was het een droom?) dat hij 's nachts in de tuin met een andere man verkeerde.

Titel: Naar verten die niemand weet
Ondertitel:homoseksualiteit in het huwelijk
Auteur: Wilfred Ploeg
Uitg.: Meinema, Delft, 1985
ISBN 90-211-3099-8

Een analyse van het verschijnsel homoseksualiteit in het huwelijk en de weergave van gesprekken met mensen die in hun huwelijk te maken hebben (gehad) met de homoseksualiteit van één van de partners
Dit boek is voor leden online te lezen of te downloaden

Titel: Homoseksuele mannen in het huwelijk
Auteurs: Luk Gijs, Cor van Proosdij, Cees Straver
Uitg.: Eburon, delft, 1989
ISBN 978-90-5166-126-2

Studie vanuit de Rutgers Nisso groep over homoseksuele mannen in het huwelijk; Wat zijn de redenen van homoseksuele mannen om te trouwen of getrouwd te blijven? Hoe komen zij samen met hun partner tot een huwelijksarrangement en in hoeverre speelt creativiteit daarbij een rol?

Titel: Misschien... groeit er iets moois uit
Ondertitel: Leven met een homopartner, een homo-ouder
Auteur: Anèt Saal
Uitg.: Narratio, Gorinchem
ISBN 90-5263-233-2

Gehuwd met een hetero en homoseksuele gevoelens hebben, kan dat?
Twintig mensen die in een Orpheus-relatie leven komen aan het woord, hetzij als
partner, hetzij als volwassen kind. Via diepte-interviews wordt een beeld geschetst van mogelijkheden en valkuilen in deze Orpheus-relaties, vooral gezien vanuit de hetero-partner.
Orpheus-relaties zijn ingewikkeld, en blijven als tweerelatie (in onze cultuur!) meestal niet bestaan, maarkunnen toch ‘wat moois’ opleveren.

Titel: De huisvriend
Auteur: Natalie Bates
Uitg.: De prom, Baarn, 1990
ISBN 90-6801-239-8

Na een schijnbaar gelukkig huwelijk van 10 jaar ontdekt Anne dat haar man Michael een verhouding heeft met David, een vriend des huizes. Anne probeert eerst David uit hun midden te weren en als dat mislukt laat ze zich overhalen David als vriend te accepteren. Pas als Anne haar eigen standpunten over liefde, trouw en vertrouwen heeft leren ontdekken zal het haar tenslotte lukken een goede beslissing te nemen over haar huwelijk

Titel: Portret Van Een Huwelijk
Auteur:Nigel Nicolson
Uitg.: De Bezige Bij, 1991. (oorspr. UK 1973)
ISBN 90-234-2343-7

Het ware verhaal over het non-conformistische huwelijk van zijn ouders Vita Sackville-West en Harold Nicolson. Vita Sackville-West trouwde en kreeg twee zoons, maar zij bleef zich gedurende haar gehele leven meer aangetrokken voelen tot vrouwen. Ook Nicolson was biseksueel. Beiden hadden relaties buiten het huwelijk. Zij o.a. met Violet Trefusis en Virginia Woolf.

Titel: Confetti conflict
Auteur: Carry Slee
Uitg.: Pimento 1994
ISBN 978-90-4992-080-7
Fictie / Jeugd vanaf 10 jaar

Mark woont sinds de dood van zijn moeder alleen met zijn vader. Jasmijn is zijn beste vriendin, maar als hij ontdekt dat zijn vader homoseksueel is, kan hij dat met niemand delen. Gevoelens van schaamte en angst zijn het resultaat. Uiteindelijk komt Mark in het reine met zichzelf en durft ook tegen anderen te zeggen dat zijn vader een vriend heeft. In tegenstelling tot zijn angst wordt daar amper op gereageerd. Iedereen moet toch zelf weten op wie hij verliefd is?

Titel: Mijn moeders zijn lesbisch en ik ben ook normaal
Auteur: Odiel Reef
Uitg.: Sjaloom, 2000
ISBN: 978-90-6249-347-0
Fictie/jeugd vanaf 12 jaar

Hoe is dat nou, als je twee moeders hebt i.p.v. een moeder en vader? Bente heeft er nooit zo over nagedacht. Maar nu op de middelbare school komen ineens vragen in haar op. Wie zou haar vader zijn? Hoe weet je of je zelf hetero bent? Waarom willen mensen vrijen? Het lijkt of de wereld draait om seks. Bente probeert 'thuis' te ontlopen, en zoekt haar eigen weg, met vrienden die roken, blowen en laat uitgaan. Alles beter dan die rare moeders thuis.

Titel: Van de andere kant
Ondertitel: Getrouwd met een homosexueel
Auteur: Heleen van Haren (pseudoniem)
Uitg.: Kok, Kampen, 2002
ISBN 90-435-0430-0

Vijftien was Heleen toen ze verkering kreeg met Rein. Hij zou dominee worden en zij wilde er met hem graag wat van maken. Jaren later is hun huwelijk ten einde, na een uitputtende strijd met de homoseksuele gevoelens van Rein. Niet alleen hun relatie stond op het spel, ook hun positie als pastoriebewoners in een orthodox-christelijke gemeente.

Titel: Zichtbaarheid
Auteur: Moniek Strik-Geerts
Uitg.: Carmon, Breda, 2005
ISBN: 90-901968-8-9

De verhalen van de 22 vrouwen die vertellen hoe ze erachter kwamen dat ze lesbisch zijn en hoe ze daar vervolgens mee omgingen. De verhalen zijn per decade ingedeeld, er zijn hoofdstukken over de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig en de vrouwen vertellen hun geschiedenis in het hoofdstuk van het decade waarin ze uit de kast kwamen.
Veel van de vrouwen die door Strik-Geerts zijn geïnterviewd hebben een relatie met een man gehad en soms zijn er kinderen in het spel.

Titel: De man die uit de lucht viel
Auteur: Annie van Keymeulen
Uitg.: De Geus, Amsterdam, 2006
ISBN 9789044509069

Dat haar echtgenoot Christian, een net gepensioneerde strafadvocaat, niet altijd de nacht thuis doorbrengt is voor de veel jongere Rianne normaal. Maar dit keer blijft hij langer weg dan anders. Ook de vriend met wie hij een verhouding heeft weet niet waar Christian is. Terwijl Rianne alle mogelijkheden nagaat, laat ze haar leven met Christian de revue passeren.

Titel: Stormvleugels
Auteur: Ciel van Sambeek
Uitg.: Prometheus, 2006
ISBN 978-90-4460-837-3

Angelique, 52, rouwt grondig om het verlies van haar partner Paul, die ten gevolge van een ongeval om het leven komt. Na een aantal weken beurt haar ex-man Eric haar op uit haar tweelinggraf. In zijn liefdevolle huis, waar hij nu met zijn nieuwe levenspartner Joost woont, kan ze zichzelf zijn en haar verdriet in eigen tempo verwerken.Eric en Angelique hebben een dochter, Sarah, die nu in de dertig is. De relatie met haar dochter krijgt een nieuwe wending en maakt hun omgang eerlijker en inniger.

Titel: Geen mens is van een ander
Ondertitel: Homo-heterorelaties doorgelicht
Auteur: Wilfred Ploeg
Uitg.: Lulu, 2007

Als mannen en vrouwen ontdekken dat zij homoseksuele gevoelens koesteren terwijl zij een heteroseksuele relatie hebben komen zij vaak in een moeilijke situatie terecht. In dit boek worden deze moeilijkheden geschetst en worden de maatschappelijke achtergronden hiervan doorgelicht. Na de analyse volgt een hoofdstuk over kinderen in homo-heterorelaties en over hulpverlening. Ook ervaringen van de mensen die de problematiek al hebben verwerkt komen aan bod.

titel : oonee ookee
auteur : Johan Loos
Uitg.: Eigen beheer, 2008
ISBN : 978-90-8834-503-6

Een verslag van de innerlijke strijd om homo te mogen zijn.
Wat een worsteling moet dat zijn, als je je een hetero waant, maar homoseksueel bent. Een valse start in het leven leidde ertoe dat de hoofdpersoon van dit boek aan zijn seksuele geaardheid nooit ruimte toestond. Zodra hij van de aanblik van een jongen genoot, erover ging fantaseren, drukte hij dit de kop in. Sterker nog: hij trouwde, kreeg een zoon, deed echt ‘mannenwerk’. Maar de werkelijkheid verloochent zich niet. Hij bleef hetero tot hij barstte.

Titel: De Kast
Auteur: Olaf van Dornek
Uitg.: Artoscorpio 2008
ISBN: 978-90-8973-008-4

Kas en zijn vrouw groeien steeds meer uit elkaar. Heen en weer geslingerd tussen loyaliteit aan zijn vrouw en zijn opbloeiende liefde voor een andere man, ontkomt Kas er niet aan een keuze te maken. Door allerlei verwikkelingen, zijn homoseksuele gevoelens en zijn aanhoudende twijfel wordt hij hierbij zwaar op de proef gesteld.
Een oude kast, een erfstuk, spiegelt zijn gedachten en helpt hem zijn vragen in deze zoektocht te beantwoorden.

Titel: De verkeerde minnaar
Auteur: Mireille Cottenjé
Uitg.: Manteau, Antwerpen, 1982.
ISBN 90-223-1182-1

Autobiografisch roman, waarin een Vlaamse schrijfster vertelt over haar relatie met de homoseksuele Johan. Na enkele mislukte relaties, gebaseerd op de klassieke man-vrouw verhouding, is de homoseksuele Johan, die niets heeft van een macho-houding, een openbaring. Hun relatie groeit uit tot een ware liefdesverhouding. Door Johan leert Marij het homomilieu kennen, waar Johan niet buiten kan.

{/cbscrollpane}